Menu
Close

Rejestracja

Close

Brain Food – 8 produktów, które utrzymają mózg w formie podczas eventu

baner Brain Food

06 maj Brain Food – 8 produktów, które utrzymają mózg w formie podczas eventu

Realizacja wydarzenia ze względu na kulminację działań, presję czasu i sytuacji wybiegających poza plan wiąże się z wysiłkiem nie tylko fizycznym, ale również umysłowym. Każdy z Eventowców zna zmiany planów w ostatnim momencie i podejmowanie krytycznych decyzji, które mogą zadecydować o powodzeniu bądź klęsce całego przedsięwzięcia.

Walka z czasem, pogodą, podwykonawcami a czasami nawet z uczestnikami. W sytuacjach, gdy w żyłach zamiast krwi pulsuje kawa, napoje energetyzujące i adrenalina nie należy zapominać o odpowiednim dokarmianiu mózgu, aby utrzymać go w jak najlepszej formie. Jak? Podpowiadamy na podstawie artykułu, który nas zainteresował.

Znane powiedzenie „pokarmu dla umysłu” przekuto w ciekawy przepis na sukces w trakcie realizacji eventu. Spożywanie wymienionych poniżej produktów pozwoli podtrzymać zwiększoną czasem do granic możliwości aktywność mózgu, utrzymać skupienie i poprawić pamięć przez cały dzień pracy.

Wielka 8-ka dla Twojego Mózgu

1.RYBY
zawierają: tłuszcze omega-3 (EPA, DHA),
korzyści: wysoki poziom DHA poprawia pamięć i zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimer’a;

2. BROKUŁY
zawierają: świetne źródło wit. K i choliny,
korzyści: poprawia funkcje poznawcze i jest świetnym źródłem energii dla mózgu, poprawia pamięć (udowodnione badaniami);

3. JAGODY
zawierają: zawierają antyoksydanty,
korzyści: podobno pomagają budować komórki mózgu, znacznie poprawiają pamięć krótkotrwałą;

4. ORZECHY
zawierają: pomimo wysokiej zawartości tłuszczów, to świetne pożywienie dla mózgu,
korzyści:  Macadamian: poprawiają rozwój i i funkcje poznawcze mózgu,
…………..Migdały: ułatwiają przypominanie zapamiętanych elementów
…………..Orzechy włoskie: zwiększa działania przeciwutleniające i przeciwzapalne w mózgu;

5. AVOCADO
zawiera: zawiera tłuszcze nienasycone i wit. K, kwas foliowy i potas,
korzyści: poprawia krążenie (co w efekcie poprawia pracę mózgu);

6. POMIDORY
zawierają: bardzo ważne dla organizmu i mózgu antyoksydanty,
korzyści: niweluje działanie wolnych rodników na wszystkie komórki ludzkiego organizmu;

7. PESTKI DYNI:
zawierają: dzienna porcja garści pestek zawiera dziennie zapotrzebowanie na Cynk,
korzyści: poprawia zapamiętywanie, witalność i szybkie myślenie;

8. CIEMNA CZEKOLADA:
zawiera: flawanole
korzyści: zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i nowotworów, zwiększają także dopływ natlenionej krwi do mózgu, przez co usprawniają jego pracę;

Życząc smacznego – życzymy również efektywności podczas pracy!

Źródło: eventbrite.co.uk

SHARE:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
1Comment
  • Marek
    Dodano o 20:54h, 19 Maj Odpowiedz

    Ciekawy wpis, szczególnie dla tych, którzy są nieustannie na pełnych obrotach.
    Muszę spróbować pod czas następnego wyjazdu.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Email marketing powered by FreshMail
 

Email marketing powered by FreshMail